Troc.com: mix van Marktplaats en stenen winkel

Hoe vaak kom je het tegen dat een tweedehandswinkel ook online actief is? Troc.com is er zo een. De Franse tweedehandswinkelketen heeft in september de eerste stenen winkel in Helmond geopend en hoopt uiteindelijk uit te groeien naar zo’n veertig tot vijftig vestigingen.

Omroep Brabant omschrijft de winkel als een ‘mengvorm van Marktplaats.nl en een fysieke winkel waar gebruikte spullen te koop worden aangeboden door klanten’. Indien de aangeboden spullen van eigenaar wisselen, dan delen de winkel en de klant die de spullen aanleverden de opbrengst. Op Troc.com zien we meer dan twaalfhonderd artikelen geïndexeerd staan. Variërend van tafels tot bedden en van muziekboxjes tot mini-koelkasten.

Alles wat je normaal gezien in een kringloopcentrum of tweedehandswinkel tegenkomt, vind je nu online. In België, bijvoorbeeld in Lier, vindt de klant bij Troc.com ook nieuwe artikelen uit ‘overstocks, eindereeksen en faillissementen’. De spullen worden echter niet, zoals bij een echte webwinkel, aan huis bezorgd maar dien je op te halen in de stenen winkel. Die in Helmond is op dit moment de enige, maar het bedrijf denkt, mede door ervaringen in België, dat er op termijn in ons land ruimte is voor veel meer winkels.

Nu zit er acht de Nederlandse tak van Troc.com een vrij groot bedrijf, maar zou het voor de consument niet fijn zijn als ook andere tweedehandswinkels en kringloopcentra op een dergelijke manier met online initiatieven omgaan. Een online inventaris van de op dat moment aanwezige goederen zouden een boel mensen kunnen overhalen om toch eens langs te gaan en een bepaald artikel te bekijken en op te halen. Iets wat ze misschien niet zo snel zouden doen als ze niet eens weten of een dergelijk artikel daar te koop is.

Troc.com