PayPal Beacon maakt betalen in winkel nóg gemakkelijker

PayPal heeft de PayPal Beacon geïntroduceerd, een klein apparaatje dat het betalen in een winkel nog gemakkelijker moet maken. Sowieso hoef je niet langer meer met een pasje te betalen, maar je hoeft ook geen smartphone langs een apparaat te halen. Het enige wat volstaat om te betalen is… de winkel binnenlopen!

PayPal heeft de nieuwe betaalmethode aangekondigd op diens bedrijfsblog. Daarin vertelt directeur David Marcus hoe hij en z’n team zichzelf voor de uitdaging stelden om een betere ervaring te bedenken dan het swipen van een creditcard of ander betaalpasje.

“En dat is moeilijk. Niemand wordt wakker ’s morgens en denkt dan: ‘ik wou dat iemand iets beters bedacht dan het swipen van een pasje om te betalen. Ik haat dat'”, zo vertelt hij. Ze kwamen er al snel achter dat de beste manier zou zijn om helemaal niks te doen. Gewoon een winkel binnen lopen en *poef* wanneer je klaar bent om te betalen, wordt het geld op een veilige manier overgemaakt.

Om zoiets te kunnen bewerkstelligen, hebben ze geëxperimenteerd met geo-location door middel van GPS en wifi, ze hebben gestoeid met geo-fences in iOS, maar geen van deze oplossingen voldeed aan hun normen. Zulke oplossingen vereisen namelijk een telefoonsignaal en/of goede datadoorvoer en dat lukt niet altijd bij winkels waar dikke betonnen muren geen uitzondering zijn. Om nog maar te zwijgen over het feit dat die oplossingen negatieve gevolgen hebben voor de batterijduur van een smartphone.

Uiteindelijk kwamen ze uit bij Bluetooth Low Energy, een baanbrekende technologie waarbij apparaten naadloos met elkaar kunnen communiceren, terwijl het energieverbruik op een zeer laag niveau plaatsvindt. En zo ontstond PayPal Beacon. Bij de uiteindelijke transactie hoeft geen aparte app geopend te worden, GPS kan uit blijven staan en zelfs een telefoonsignaal is niet nodig.

PayPal Beacon biedt klanten de mogelijkheid om te betalen bij hun favoriete winkels zonder hun handen te gebruiken. Ook hebben ze de volledige controle over de winkels waarbij ze willen inchecken, over de winkels waarbij ze eerst een bevestigingsverzoek willen voordat er betaald wordt en over de winkels waarbij ze compleet handsfree zonder gedoe kunnen afrekenen.

In het laatste geval triggert het alleen maar binnenlopen van die winkel een vibratie of geluidje om te bevestigen dat je bent ingecheckt (wat volgens PayPal binnen milliseconden gebeurt). Vervolgens verschijnt je foto op het scherm van het kassasysteem en kun je dus met je naam begroet worden door de winkelier. Betaling vereist vervolgens slechts een mondelinge bevestiging. “Geen portemonnee nodig. Geen kaart nodig. Je hoeft niks te doen. Niet eens je telefoon aan te raken.”

Winkeliers die gebruik willen maken van de PayPal Beacon, moeten sowieso een kassaysteem hebben dat PayPal ondersteunt, maar ook een een PayPal Beacon-apparaat in een stopcontact in hun winkel stoppen. De beacon zal niet constant de locatie van gebruikers traceren. Als je een winkel binnenloopt en je weigert om in te checken of je reageert helemaal niet op het verzoek, dan zal er geen informatie worden doorgespeeld naar PayPal of de winkelier.