“Over een jaar bestaat ‘omnichannel’ niet meer”

Op GeenSteen.nl schrijven we over stenen winkels en hun hedendaagse rol, nu webwinkels steeds populairder worden en de techniek en innovaties niet langer genegeerd kunnen worden in de winkelstraten. Maar moeten we wel praten over stenen winkels en webwinkels? Nee vindt warenhuisketen Macy’s. Het spreekt liever over ‘retail’. “Over een jaar bestaat omnichannel niet meer.”

Die quote hebben we van Costar.com, waar we nog meer lezen over wat Karen Hoguet, CFO bij Macy’s vertelde tijdens een presentatie op de UBS Global Consumer Conference vorige maand. “Ik denk dat we het hele concept van stenen winkels maar uit het raam moeten gooien. Het is vandaag de dag gewoon anders. Hoe noem je het als iemand vanaf zijn mobiel ín een winkel iets bij je bestelt? En hoe noem je het als iemand de hele dag de stad in is geweest, maar niet met allerlei tassen wil sjouwen en het dus ’s avonds bestelt op macy.com? Ik denk echt dat het een ouderwetse manier is van denken over deze branche”, zo vertelde ze.

Liever ziet ze het shoppen in de winkelstraat en het online shoppen als elkaar aanvullende onderdelen in plaats van dat ze als concurrerende sectoren worden gezien. Veel stenen winkels worden een soort fulfilment-deuren. Of showrooms voor producten die wellicht niet op voorraad zijn, maar uit het magazijn besteld worden en in de winkel opgehaald of thuis afgeleverd kunnen worden.

Om de verandering in perceptie kracht bij te zetten gaat Macy met ingang van dit jaar cijfers uit de online tak en van de stenen vestigingen niet meer individueel benoemen. Hoguet gaf ook aan dat Macy’s maar eens moet nadenken over de grootte van haar vestigingen. “Een kleinere vestiging is erg interessant. Aangezien onze visie op de omnichannel-strategie blijft evolueren, zou het wel eens kunnen zijn dat we minder voorraad in onze winkels nodig hebben.”

“Sterker nog, ik denk dat over een jaar het woord ‘omnichannel’ zal verdwijnen. Het is gewoon ‘retail’. Dat is hoe je zaken doet, al denk ik dat er voor ons nog genoeg voordeel te behalen valt.”