Hoe begin je een pop-upstore?

Winkelpanden komen steeds vaker leeg te staan. Om dit tegen te gaan, maar vooral om op een snelle en leuke manier aandacht te vragen voor een nieuwe collectie, een galerij of een voorraad die op moet, worden er steeds vaker zogeheten pop-upstores geopend. Wil je er ook een beginnen? Lees dan snel verder!

Pop-up stores zijn winkels, die –net als pop-upvensters op je beeldscherm- er opeens zijn. Het zijn tijdelijke winkels. De reden om zo’n winkel te beginnen kunnen variëren, maar vaak wordt het gedaan als marketingstunt. De pop-upstore is dan ook niet zelden opgezet door een merk of fabrikant in plaats van een bestaande winkel. Als je zelf een pop-upstore wilt openen kun je je laten inspireren door deze creatieve oplossingen.

1. Zoek een locatie

Uiteraard moet je een locatie hebben waar je je pop-upstore kunt beginnen. Dit kun je op verschillende manieren vinden: via je netwerk, via een gemeentekrant of –website of via een site die zich speciaal richt op het vermelden en verhuren van pop-upstorelocaties. Denk daarbij aan intitiatieven als Zazone, Popupsquare (beide landelijk), Ridicule (Arnhem) en Berenstraat 24 (Amsterdam).

2. Bedenk wat je aanbiedt

Nu is het de vraag wat je gaat aanbieden in je pop-upstore. Ga je voor je bestverkopende artikelen of plaats je juist de onontdekte pareltjes uit je assortiment in de etalge? En focus je je op één product of bied je een allegaar aan artikelen aan? Zo kan het voor een sportzaak handig zijn om aan het begin van het voetbalseizoen (dus zo rond augustus) een pop-upstore te openen in een drukke winkelstraat en daarin enkel voetbalschoenen te verkopen.

3. Maak jezelf bekend

Pop-upstores bevinden zich in panden waar vóór jou ook iemand zat met een tijdelijke winkel. En daarvoor zat er weer iemand anders. Het winkelend publiek houdt al die wijzingen natuurlijk niet bij, dus het is belangrijk dat jij laten weten dat jij daar zit. En uiteraard ook voor hoe lang! Geef dit dus niet alleen duidelijk weer op de gevel, maar zorg er ook voor dat er een verwijzing naar jouw pop-upstore staat in het plaatselijke krantje of op het twitter-account van de gemeente waar je tijdelijke je producten verkoopt.

4. Werk aan de winkel!

Nu je hebt gelezen hoe je een pop-upstore begint, en je hebt de voorgaande stappen gevolgd, dan is het nu zaak om de zaak ook daadwerkelijk te openen. Verhuis niet alleen je assortiment naar de nieuwe locatie, maar zorg ook voor de juiste aankleding. Richt de schappen in, bouw pashokjes op mocht dat nodig zijn, maak de boel grondig schoon en open die deuren!