Fotograaf legt Utrechtse winkels vast voor Google Street View

Marcel Schutte fietst elke dag door Utrecht op zoek naar leuke winkels en bijzondere zaakjes. En als hij er dan een tegenkomt, loopt hij naar binnen en legt hij uit wat hij doet. Schutte is namelijk leverancier van foto’s voor Google en diens dienst Google Street View. Sinds een paar jaar kunnen winkels gefotografeerd en op die manier verwerkt worden in de Street View-beelden.

Handig voor consumenten die bijvoorbeeld een dagje Amsterdam willen doen en daar een hapje willen eten. Vanachter hun computer kunnen ze via Google Street View bepaalde restaurants ‘binnenlopen’ om te kijken hoe gezellig en groot het er van binnen uitziet.

Schutte is, zo valt te lezen in het Algemeen Dagblad van vandaag, aangesteld als de fotograaf die de zogeheten winkeltours maakt in de provincie Utrecht. Hij heeft in drie maanden al zo’n twintig zaken op deze manier gefotografeerd. “Het gaat heel snel. Ik denk dat je binnen tien jaar bij alle Utrechtse winkels digitaal naar binnen kunt lopen.”

Carré D’artistes is in ieder geval een van die zaakjes. Volgens eigenaar Jos Plompen is het ‘de beste manier van adverteren’. “Een bezoeker kan alvast zien wat voor soort winkel het is. De drempel om vervolgens een keer naar binnen te stappen is dan een stuk lager.” Schutte zelf ziet dus ook wel toekomst in deze ontwikkeling. “Ik denk dat de digitale tour de toekomst is van het adverteren, vooral voor kleine ondernemers.” Hij vervolgt z’n betoog: “Iedereen zit tegenwoordig op internet en Google is niet bepaald een onbekende zoekmachine. De winkels die een digitale tour hebben, komen dan ook hoger in de zoekresultaten als er wordt gezocht op de winkelnaam.” En de 500 euro die winkels moeten betalen voor de fotoshoot? “Niet duur voor een levenslange advertentie op internet.”

Google maakte bijna precies een jaar geleden bekend de zogeheten Google Business Photos ook in Nederland te lanceren. Nu zijn er dus al diverse zaken gefotografeerd en in de Street View-modus van Google Maps geplaatst. Bedrijven kunnen de 360°-foto’s ook in hun bedrijfspagina op Google+ plaatsen. Of natuurlijk op de eigen website!

Carré d’artistes in de Zadelstraat, Utrecht:

Grotere kaart weergeven